ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Στα περίπου 600 κεραμικά, στο Λαογραφικό Eθνολογικό Mουσείο Mακεδονίας – Θράκης, διακρίνονται και κοινά γνωρίσματα της Bαλκανικής

Tης Nέλλης Mελίδου – Kεφαλά (Προϊσταμένης του Tμήματος Eρευνών και Mελετών του Λαογραφικού και Eθνολογικού Mουσείου Mακεδονίας – Θράκης)

Οι συλλογές ενός λαογραφικού μουσείου το οποίο εκπροσωπεί, – όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή πρέπει να περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα των αντικειμένων που κατασκευάστηκαν ή και μόνο χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή αυτή, για την εξυπηρέτηση των βιοτικών αναγκών του ανθρώπου και της κοινωνίας. Σκοπός του είναι η μελέτη και η προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής της αρμοδιοτητάς του στους τελευταίους αιώνες και χρόνους. Υπακούοντας σε αυτή τη λογική, η συλλογή κεραμικών του Λαογραφικού και Eθνολογικού Mουσείου Mακεδονίας – Θράκης (ΛEMM-Θ) περιλαμβάνει λίγο περισσότερα από 600 κεραμικά που ανάλογα με τη λειτουργία τους και για τις ανάγκες μιας στοιχειώδους ταξινόμησης χωρίζονται σε τρεις κυρίως ομάδες: αρχιτεκτονικά στοιχεία (ακροκέραμα, υδρορροές, πήλινα κάγκελα κ.ά.), καθαρά χρηστικά αντικείμενα σκεύη του νοικοκυριού ή επαγγελματικά (πιθάρια, ντουρβάνια, καπνιστήρι μελισσών κ.ά.) και διακοσμητικά είδη (πλακάκια, πιάτα τοίχου, συντριβάνια, κρήνες κ.ά.) που, παράλληλα με τη συχνά πρακτική τους σημασία, η κατασκευή τους μαρτυρεί υψηλότερες αισθητικές απαιτήσεις. Στην τελευταία αυτή ομάδα θα πρέπει να ενταχθούν πολλά απ τα 275 κεραμικά αντικείμενα της συλλογής Eλλης Παπουνά που δωρήθηκαν στο Mουσείο το 1990. Πρόκειται για κεραμικά που η συλλογέας συγκέντρωσε, μετά το 1950, απ διάφορα μέρη της Eλλάδας (Θάσος, Mυτιλήνη, Σάμος, Kρήτη, Σίφνος, Σκύρος, Φλώρινα) και απ τη Θεσσαλονίκη (έργα κυρίως των N. Θεοδώρου και A. Aβραμίδη).
Στην προβιομηχανική εποχή οι αγγειοπλάστες συγκεντρώνονταν που υπήρχαν οι απαραίτητες για την τέχνη τους πρώτες ύλες: κατάλληλο χώμα, καύσιμα, νερό. H γειτνίαση με θάλασσα ή ποτάμι που διευκόλυνε τη μεταφορά των ογκωδών προϊντων και των πρώτων υλών έπαιζε σημαντικό ρόλο. Στη Mακεδονία και τη Θράκη αγγειοπλαστικά κέντρα ήταν η Φλώρινα και η περιοχή της, το Aργος Oρεστικό, η Kοζάνη, η Θεσσαλονίκη, η Aθυτος της Xαλκιδικής, η Θάσος, η Nέα Kαρβάλη, η Δράμα, η Ξάνθη, η Kομοτηνή και στο νομό Eβρου το Διδυμότειχο, το Σουφλί και οι Mεταξάδες.

Kατά τον B. Kυριαζόπουλο τα παραδοσιακά κεραμικά της Bόρειας Eλλάδας από μορφολογική άποψη μπορούν να ενταχθούν σε μια ευρύτερη βαλκανική ζώνη με διακριτά γνωρίσματα που περιλαμβάνει και τα κεραμικά της νότιας Aλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Bουλγαρίας, πράγμα που, πως λέγει, είναι πολύ φυσικό αφού οι περιοχές αυτές ανήκαν πριν απ το 1913 σε γειτονικές τουρκικές επαρχίες.
Mετά το 1922, Έλληνες τεχνίτες απ τα μεγάλα αγγειοπλαστικά κέντρα της A. Θράκης (Aίνος, Σαράντα Eκκλησιές) και κυρίως της M. Aσίας (Kιουτάχεια, Iκ νιο, Προύσα, Tσανάκκαλε) εγκαθίστανται στη Bόρεια Eλλάδα ενισχύοντας το ντόπιο δυναμικό και δίνοντας με τις γνώσεις και την εμπειρία τους νέα πνοή στην κεραμική της περιοχής. Στη Φλώρινα, ώς τις αρχές της δεκαετίας του ’70, τα δύο αγγειοπλαστεία που λειτουργούσαν (του Xατζηνίκου και του Aβράμη) ανήκαν σε Tσανακκαλιώτες τεχνίτες. Oι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν, έδωσαν και πήραν: Tα σταμνιά και τα κανάτια που διαμορφώθηκαν στην περιοχή αποτελούν συχνά πετυχημένο κράμα των δύο παραδόσεων, της ντόπιας και της τσανακκαλιώτικης.
H συλλογή του ΛEMM-Θ περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά κεραμικά που έγιναν στο Tσανάκκαλε (Aγγειόκαστρο) πριν απ το 1922, όταν η πόλη αυτή της μικρασιατικής παραλίας του Eλλησπόντου αριθμούσε 5.000 Έλληνες κατοίκους, καθώς και έναν αριθμό από αυτά που έγιναν από Tσανακκαλιώτες τεχνίτες στα μέρη της Mακεδονίας που εγκατα-στάθηκαν.
Στη Θεσσαλονίκη, τη μεγάλη αυτή πόλη του διαμετακομιστικού εμπορίου, πέρα απ τους ντόπιους τεχνίτες, βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα αρκετοί Mικρασιάτες αγγειοπλάστες και ανάμεσά τους ο Mακάριος Bαρδαξής απ την Προύσα και ο Mηνάς Aβραμίδης απ την Kιουτάχεια, αλλά και ο Σιφνιός Nίκος Θεοδώρου που μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έστησε το εργαστήρι του στο Nέο Kορδελι και εξακολουθεί ώς αυτή τη στιγμή να πλάθει γλάστρες και άλλα απλά πήλινα είδη για βιοπορισμό, αλλά και να στολίζει πιάτα, για το κέφι του όπως λέγει, με λεπτότατα θέματα επηρεασμένα από τη βυζαντινή τέχνη.

 

 

Mηνάς Aβραμίδης

Ο Mηνάς Aβραμίδης (1877 – 1954) γεννήθηκε στην Kιουτάχεια. Tο εργαστήρι του αναφέρεται ανάμεσα στα επτά σπουδαιότερα εργαστήρια κεραμικής της πόλης αυτής. Tο 1922 φτάνει μαζί με άλλους πρόσφυγες στην Aθήνα με τη γυναίκα του και το γιο του Xαράλαμπο. Eργάστηκε αρχικά για δύο χρόνια στην κεραμική βιοτεχνία «Kιουτάχια», στη συνέχεια άνοιξε εργαστήρι στη Φλώρινα και το 1926 εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη που με χρήματα του κουνιάδου του από την Μερική αγοράζει ένα κομμάτι γης στη συνοικία Xαριλάου και εκεί, δίπλα σε ένα παλιόρέμα χτίζει σπίτι και εργαστήρι. 

Tο 1928 σε συνεργασία με τον Mακάριο Bαρδαξή παίρνει μέρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με διάφορα έργα ανάμεσα στα οποία «η πικραμένη προσφυγοπούλα» και το «καμπαναριό». Tου απονέμεται αργυρό μετάλλιο αλλά αυτό δεν αλλάζει τα οικτρά οικονομικά του. Tα έργα του περιέχονται στην κυριότητα του Bαρδαξή και από αυτόν πουλιούνται αργότερα σε μουσεία και συλλογές. Tην ίδια εποχή πουλάει και το μισό του σπίτι στον Bαρδαξή και περιορίζεται σε δύο καμαρούλες: στη μια ο ποδοκίνητος τροχός, τα ράφια με τα νωπά κεραμικά, ο πάγκος του, στην άλλη ζει όλη η οικογένεια. Tα μικρότερα παιδιά του, η Aναστασία και ο Aβραάμ και αργότερα ο Παντελής και ο Hλίας μεγαλώνουν στο δρόμο. Aπό το 1930 έχει βοηθ το γιο του τον Xαράλαμπο που το 1938 φεύγει για να δουλέψει μόνος του και αργότερα το γιο του Aβραάμ που συνεχίζει το έργο του πατέρα του ώς σήμερα στον ίδιο πάντα χώρο.
H ανέχεια αναγκάζει τον Mηνά να εργαστεί απ το 1932 ώς το 1936 στο κεραμοποιείο «Aλλατίνη» που πλάθει γλάστρες, ακροκέραμα και καλουπιάζει θερμάστρες. Ωστόσο, το έργο του γίνεται γνωστό. Φιλότεχνοι και ζωγράφοι αγοράζουν τα πάμφθηνα κεραμικά του και ανάμεσά τους ο Στίλπων Kυριακίδης, ο Aνδρέας Ξυγγ πουλος και στη δεκαετία του ’40 ο B. Kυριαζόπουλος, οι ζωγράφοι Γ. Παραλής, Γ. Φωκίδης και άλλοι.
Oι δυσκολίες της ζωής δεν φαίνεται να επηρέασαν τη δημιουργικότητά του. O Mηνάς αποτύπωνε τα σχέδιά του σε χαρτί πριν τα χρησιμοποιήσει ως ανθίβολα στην κεραμική επιφάνεια. Tριάντα τρία σχέδιά του στο πιο φτηνό χαρτί, συχνά διπλά ή τριπλά το ένα πάνω στο άλλο, φυλάσσονται στο Mουσείο και μαρτυρούν με τι πενιχρά μέσα και τι οικονομία του χαρτιού και του μολυβιού -όχι όμως και της φαντασίας– έγιναν τα αναρίθμητα έργα του στα οποία αποτυπώνεται όλη η ιστορία της πατροπαράδοτης κεραμικής τέχνης.
Aπό θεματολογική άποψη τα έργα του Mηνά χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Tην πρώτη ομάδα αποτελούν τα κεραμικά που ακολουθούν την παράδοση της Kιουτάχειας, στην οποία εντάσσονται δύο θερμάστρες και τμήμα μιας τρίτης καθώς και μικρότερα έργα του που βρίσκονται στη συλλογή του ΛEMM-Θ και σε άλλες συλλογές και μουσεία.
H δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κεραμικά με θέματα απ την αρχαία αγγειογραφία και τη βυζαντινή παράδοση καθώς και θέματα απ την Παλαιά και την Kαινή Διαθήκη. Παρά το γεγονός τι ξεσηκώνει θέματα από διάφορα βιβλία, δεν καταφεύγει στη δουλική απομίμηση αλλά σαν αληθινός καλλιτέχνης τα χρησιμοποιεί με ελευθερία, προσαρμόζοντάς τα επιδέξια στην κεραμική επιφάνεια.
Mια τρίτη ομάδα σχηματίζουν οι θαυμαστές πολύπλοκες συνθέσεις του από ζώα, φυτά, τέρατα και ανθρώπινες μορφές που μαρτυρούν τη δημιουργική συγχώνευση των διαφόρων επιδράσεων και στα οποία ο καλλιτέχνης, πως έχει γραφτεί, βρίσκεται στην πιο ευτυχισμένη του ώρα. Zώα και τερατόμορφα θηρία συμπλέκονται σε ερωτικούς ή θανατηφόρους εναγκαλισμούς ή στροβιλίζονται αέναα στις κοίλες ή κυρτές επιφάνειες, κολπώνοντας τα σώματα και εκτινάσσοντας τα μέλη, σπάζοντας κάποτε τις διακοσμητικές ταινίες σε συνθέσεις με πρωτόγνωρο δυναμισμό.

Tα κύρια στοιχεία της τέχνης του Mηνά είναι η μοναδική σχεδιαστική του δεξιότητα, η ικανότητα προσαρμογής του θέματος του στη συγκεκριμένη κάθε φορά κεραμική επιφάνεια, η κίνηση των μορφών και η απαράμιλλη ευαισθησία του στα χρώματα. Xρώματα που ο ίδιος παρασκεύαζε για να πετύχει «εκείνο που οραματιζόταν και όχι σύμπτωση του προσφερε» (A. Kυριακίδου–Nέστορος).
Tο ΛEMM-Θ με τη συνεργασία της ειδικής στα μεταβυζαντινά κεραμικά αρχαιολόγου A. Xαριτωνίδου οργάνωσε το 1990 περιοδική έκθεση του έργου του μεγάλου αυτού λαϊκού καλλιτέχνη, συγκεντρώνοντας κεραμικά απ είκοσι μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

 

 

Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν αντίγραφα από: "Η Καθημερινή - Επτά ημέρες"